19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Výživová poradna › Hrachová kaše

Název Množství a jednotka
žlutý hrách 500 g
bobkový list 1 ks
česnek 5 stroužků
majoránka 1 lžička
pepř
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 12 h.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Hrách zalijeme vodou tak, aby byl ponořený a necháme přes noc nabobtnat. Přidáme bobkový list, majoránku, osolíme jej a ve stejné vodě, ve které jsme ho namáčeli, ho uvaříme doměkka. V průběhu vaření sem tam přilijeme vroucí vodu, aby se nevyvařila. Ke konci varu by mělo být vody jen tak, aby se hrách nepřipálil, abychom nemuseli zahušťovat moukou (samozřejmě kdo chce, může zahustit). Vyjmeme bobkový list, přidáme utřený česnek a hrách rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Dochutíme solí a pepřem.
Nezahušťuji, není to potřeba, ale můžeme udělat zásmažku na sádle a přidat ke hrachu ke konci vaření.

Varianta: K hrachu na začátku vaření přidám uzené žebro nebo kousek uzeného bůčku vcelku, který po uvaření vyjmu.



 


RECEPTY

Řáholecký salát

Postup: Do mísy nastrouháme nahrubo mortadellu a tvrdý sýr. Přidáme jemně nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Jednohubky s houbami

Postup: Na pánvi, na másle orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme sterilované,... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubny na smetaně

Postup: Kedlubny bez slupky nakrájíme na malé kostičky a dáme je vařit do osolené vody... zobrazit recept

RECEPTY

Závin se zelím

Postup: Na pánev dáme trochu sádla, na něj na drobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit... zobrazit recept

RECEPTY

Anglické palačinky

Postup: V kastrůlku si rozpustíme máslo. Smícháme mléko s vejci, moukou, špetkou soli a... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Doporučení pro ty, kteří chtějí trvale zhubnout a chystají se k výživovému poradci

Alespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...